Sorte

Bogata paleta jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i višesortno kao idealna kombinacija jednosortnih “Selekcija Belić” predstavljaju se veličanstvenom zelenom bojom, divnim mirisom i okusom na plod masline te obiljem snažnih i moćnih sortnih karakteristika. Dragocjena su i omiljena hrana sladokusaca i kulinarskih stručnjaka, svojom izvornom snagom i izuzetnom posebnošću  stvaraju novu dimenziju uživanja u maslinovom ulju. Oleum viride su jedinstveni “voćni sokovi”, gurmanski začini stvoreni za vrhunske užitke s blagotvornim djelovanjem na zdravlje.

 

ASCOLANA TENERA

talijanska sorta, ulje zlatno zelene boje, svježeg mirisa, ravnomjerne ugodne gorčine i pikantnosti, mirisa i okusa na svježu travu, rajčicu srednje zrelosti, kadulju i origano. Tako harmonično ulje dobro je dodati juhi od grahorica, vrganja i riba, tartaru i kuhanom crvenom mesu, lešo ribi i raznim tjesteninama s povrćem.
Skuta ili svježi mladi sirevi, odležani nekoliko minuta u emulziji meda i ulja su neodoljiva gurmanska delicija.

 

BUŽA

autohtona stara istarska sorta, najcjenjenije ulje, svijetlozelene do zlatno žute boje, jakog voćnog okusa i mirisa na maslinu te aromatično bilje, artičoku i jabuke ujednačene gorčine i pikantnosti. Odlična je dopuna svježim sirovim namirnicama, izvrsno se slaže uz sirovu plavu ribu, posebno tunu i losos, pa tako tradicionalno japansko jelo sushi dobiva poseban mediteranski šarm. Plemenitoj ribi, sezonskom svježem povrću na žaru, šampinjonima i raznim rižotima od morskih plodova daje puninu okusa. Slatke pečene jabuke prelivene bužom izuzetno je dobra kombinacija slatkog užitka i zdravlja.

 

CASALIVA

talijanska sorta, ulje odlične kvalitete, zeleno zlatno žute boje srednje voćnog mirisa i okusa na zelenu maslinu, jabuku i badem s tragovima aromatičnog bilja. Kao blago ulje harmonične gorčine i pikantnosti izvrsno se slaže s bru-sketama od povrća, sirovim škampima i kozicama,maneštrama od povrća i ječma, rižotom od liganja, pečenom piletinom i puretinom te srednje zrelim sirevima. Odličan je dodatak svježim jagodama, sladoledu od jagoda i slasticama od vanilije.

 

CIPRESSINO

sorta talijanskog porijekla, ulje je apsolutna novost na hrvatskom tržištu. Karakterizira ga zelena boja sa zlatno žutim preljevima, izraziti voćni miris s okusom zelene masline, trave, divljeg radiča te badema u tragovima i suhih rajčica uravnoteženog odnosa gorčine i pikantnosti. Posebice se sjedinjuje sa sirovim povrćem, povrćem na žaru, plemenitom ribom spravljenom ispod peke, prženim arbunima i triljama te laganim maneštrama od povrća. Poseban okus daje voćnim kolačima od svježih agruma i ananasa.

 

FRANTOIO

talijanska vrlo cijenjena sorta, ulje vrhunske kakvoće, svijetlozelene boje, voćnog mirisa s dominantnim okusom zelene masline, badema i aromatičnog bilja, umjerene gorčine i snažne pikantnosti peperoncina. Tako moćno ulje najbolji je dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači, guščje jetre, zrelih sireva i divljih šparoga, koje uzajamno stvaraju novu čaroliju užitaka.

 

ISTARSKA BJELICA

stara istarska sorta, ulje izrazito visoke kakvoće, zlatno zelene boje i mirisa na pokošenu travu, okusom na zelenu maslinu, badem, divlje šparoge i radič, snažne gorčine i umjerene pikantnosti. Posebnu draž i puninu okusa daje mariniranim šampinjonima s limunom, a kao preljev na čokoladni sladoled ili mousse, tortu od gorke čokolade i lješnjaka dobivamo odličan desert u kojem se gorčina ulja sljubljuje s okusom gorke čokolade u čarobnu kombinaciju gorko-slatkasto osvježavajuće delicije.

 

ITRANA

talijanska sorta, intenzivno zelene boje sa snažnim mirisnim i okusnim tonovima na zrelu rajčicu, zelenu bananu, mentu, bosiljak i salviju;
jake, ali uravnotežene gorčine i
pikantnosti. Neodoljiv su dodatak hladnoj juhi od rajčice (gazpacho), tjestenini sa škampima ili plodovima mora, bifteku, pečenoj janjetini, kuhanoj govedini, mesu i plavoj ribi sa žara te zrelim sirevima.
Marinirano šumsko voće u naranči, skuta s medom od vrijeska, već s nekoliko kapi ulja postaje zamamna slastica kojoj je teško odoljeti.

 

LECCINO

talijanska sorta, harmonično, svježe i lagano ulje izvrsne kakvoće,
tamno zelene boje, mirisa i okusa na maslinu i aromatično bilje, vrlo blage gorčine i pikantnosti. Zbog svoje neodoljive voćne svježine i trajnog mirisa, naglašava profinjenost okusa sirove ribe, škampa i kozica. Izvrstan okus daje lignjama i sipama na žaru te raznim svježim sezonskim salatama. Sladoled, panna cota i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode, kolač od sira i ovčja skuta već s nekoliko kapi leccina postaju čudesan i odličan desert.

 

MAURINO

Talijanska sorta koja u istarskom podneblje daje ulje visoke kakvoće, intenzivno zelene boje ,herbalnog mirisa aričoke,mente i ružmarina te blagog voćnog okusa na zelenu maslinu, harmonične gorčine i pikantnosti. Savršeno nadopunjuje bijelu ribu, predjela od povrća, tjestenine i riže s morskim plodovima, tartar od lososa, kunića s ražnja te kozji sir. Torta od svježeg sira i šumskog voća s emulzijom od ovog ulja i kadulje postaje neodoljiva mediteranska slastica.

 

PENDOLINO

talijanska sorta, ulje briljantne svjetlozelene boje, prepoznaje se po naglašenoj gorčini s primjesama jake pikantnosti, voćnog mirisa, okusa na svježu travu, artičoku, mentu i ružmarin. Izvrsno se sljubljuje s krem juhama i varivima od više vrsta gomoljika te čudesno pojačava okus mesa divljači, bifteka, ramsteka, hlapa, jastoga i srednje zrelih sireva.

 

PICHOLINE

vrlo cijenjena francuska sorta za zeleno konzerviranje maslina no jednako tako daje visokokvalitetno ulje intenzivne tamnozelene boje,
usklađenog i harmoničnog okusa i mirisa na celer, artičoku i rajčicu.
Izvrsno se stapa s jelima od plave ribe, tartufa, iznutrica i crvenog mesa.
Idealan je dodatak bifteku od istarskog goveda boškarina.
Neobičan doživljaj novih i interesantnih okusa nastaje dodajući ga na tortu od maka ili rogača, na razno šumsko voće i sladoled od borovnice.

 

ROSULJA

autohtona istarska sorta, ulje zeleno zlatne boje, intenzivnog voćnog mirisa i okusa na maslinu, početna ujednačenost gorčine i pikantnosti postupno prelazi u jak okus ljute papričice. Upotpunjuje puretinu, piletinu i crveno meso “na padelu”, juhu od gljiva (zagorska juha), zrele sireve i razna domišljata jela s tjesteninom, kao što su fuži sa slanim
srdelama ili bakalarom. Posebnost okusa ove sorte najviše dolazi do izražaja na sirovim vrganjima te suhim kolačićima od lješnjaka, badema, pistacija i maslina.

 

VODNJANSKA CRNICA

stara istarska sorta, ulje visoke kakvoće, intenzivne zeleno žute boje,
voćnog mirisa i slatkog okusa na maslinu, badem i jabuku, srednje izražene gorčine i umjerene
pikantnosti. Tako usklađeno ulje odličan je začin za plavu i bijelu ribu sa žara, osobito losos i tunu, te salatu od hobotnice i morskih plodova, graha, boba i slanutka, poboljšava i obogaćuje razne maneštre od povrća. Ne nameće se svojom snagom kvalitete, nego daje jelima još veće bogatstvo okusa i mirisa. Idealno je za pripremu emulzije u kombinaciji s medom, agrumima i različitim vrstama papra za preljev na tortu od svježeg sira.

 

SELEKCIJA BELIĆ

idealna kombinacija sorata Leccino, Vodnjanska crnica, Frantoio, Istarska
bjelica, Buža i Pendolino u takvim omjerima da ovaj osebujni “voćni sok” veličanstvene zelene boje, mirisom i okusom na plod svježe masline, vaniliju te cikoriju i aromatično bilje umjerene gorčine i pikantnosti, postaje najviša kategorija maslinovog ulja.
Bogatstvo divnih mirisa i okusa inspirira na stvaranje novih i domišljatih jela. Izvanredno nadopunjuje teletinu i janjetinu pod pekom, šparoge s mladim pršutom i jajima, ribu i povrće na žaru, rižoto od sipa, salatu od hobotnice, losos na žaru, dimljeni losos s rukolom te maneštru s kukuruzom.